Szélvédő ragasztó

A közlekedés biztonságát illetően kiemelkedő szerep jut a szélvédőnek. Sajnos még mindig sok autós véli úgy, hogy egy egészen apró kavics felverődésből nem lehet probléma, pedig a gyakorlatban ez egészen másként működik. Az egykoron kicsi sérülés a hőmérsékletváltozásnak hatására elkezdhet növekedni, míg végül méretes repedés keletkezik. A sérülés nem csak a vezetés közbeni kilátást akadályozza, de fénytörés megváltozásánál fogva veszélynek teszi ki az autóst és utasait, sőt, akár a karosszéria merevségét is gyengítheti. A napjainkban használatos szélvédők funkciója kibővült, és a konstrukció merevségét is befolyásolják- sérülés esetén negatívan. De mégis miért van, hogy az üveg nem károsodik a hőtágulás miatt? A titok nyitja a karosszériával történő összeépítésben, a szélvédő ragasztó minőségében rejlik.

Technológiai szempontból kétféle szélvédőt különböztetünk meg, a gumis, valamint a ragasztott autóüvegeket. A gumis szélvédő úgynevezett behúzó madzag segítségével kerül a helyére, a szélvédő ragasztó ezzel szemben egy másik megoldást kínál akkor, h a szélvédő cseréjéről van szó. Elsőként el kell távolítani a sérült szélvédőt, ehhez többféle módszer közül is választhatnak a szakemberek, így a kézi kivágó, a drótos módszer, vagy a gépi kivágó közül. A peremek és az üveg szakszerű letisztítása a szélvédő ragasztó hatékonyságát növeli, ezért erre megéri fokozott figyelmet fordítani. A szélvédő ragasztó használata több lépcsőfokból áll, így az üvegre történő felhordás éppen úgy fontos lépés, mint az üveglap besüllyesztése úgynevezett szívókorongos üvegfogóval a helyére. A beékelés mindaddig a karosszérián marad, amíg a száradás meg nem történik. A szélvédő ragasztó száradási ideje a ragasztó minőségének és a hőmérsékletnek a függvényében változik, általában 1-4 órát vesz igénybe.

Manapság már olyan szolgáltatók is kínálják a szélvédő ragasztó segítségével történő cserét, akik akár házhoz is jönnek, és helyben végzik el az ezzel kapcsolatos teendőket. Ez számos előnnyel jár akkor, ha időhiánnyal küzd autósként a mindennapokban, hiszen nem kell autózni a szervizig, várni a gépjárműre, vagy esetleg ott hagyni azt.Erről a szolgáltatásunkról itt olvashat bővebben: Mobil szélvédő csere

 

 

 

 

 

 

 

Közösség